Wereldwaterdag

Afgelopen week werden alle leerlingen tijdens de les aardrijkskunde gesensibiliseerd rond hun eigen watervoetafdruk. We consumeren water immers niet alleen ‘direct’ als drinkwater, om te koken, ons te wassen… maar ook ‘indirect’, om alle goederen (voeding, kledij, papier…) en diensten (elektriciteit, mobiliteit…) die we consumeren te produceren. We proberen er allemaal op te letten dat we de kraan niet onnodig laten lopen: we nemen korte douches en gebruiken een emmer om onze auto te wassen. Dat is al heel wat! Maar wist je dat er ook 2.700 liter water nodig is om één T-shirt te maken? Wanneer we ook rekening houden met het indirect water, kunnen we nog veel meer besparen door T-shirts minder snel af te danken, te kiezen voor duurzame materialen, zoals hennep, bamboo of Tencel, T-shirts die we niet meer dragen door te geven of tweedehands T-shirts te kopen.

Maar wist je dat er ook 2.700 liter water nodig is om één T-shirt te maken? Wanneer we ook rekening houden met het indirect water, kunnen we nog veel meer besparen door T-shirts minder snel af te danken, te kiezen voor duurzame materialen, zoals hennep, bamboo of Tencel, T-shirts die we niet meer dragen door te geven of tweedehands T-shirts te kopen.

Tijd voor actie, dachten we op Sint-Gabriël! We vroegen aan de leerlingen om alle T-shirts die ze niet meer dragen mee te brengen naar school en hen zo een tweede leven te geven. Op de Wereldwaterdag22 maart brengen we al de ingezamelde T-shirts naar de kringloopwinkel.

4H zamelde maar liefst 288 T-shirts in!