Bedrijfswetenschappen

Inhoud

Je combineert een brede algemene vorming met een uitgebreid pakket economie en bedrijfswetenschappen. De leerinhouden worden sterk gericht op concrete maatschappelijke voorbeelden. Je verwerft inzicht in macro- en micro-economische concepten en de werking van ondernemingen.

  • Je gaat in op mogelijke financieringsvormen van ondernemingen. Je verdiept je in boekhouding en je analyseert de jaarrekening van een onderneming.
  • Je gaat in op aspecten van sociaal en fiscaal recht.
  • Je leert hoe een onderneming een goede kostprijsberekening maakt.
  • Je maakt kennis met andere functionele managementdomeinen: aspecten van Human Resources Management en Supply Chain Management.
  • Je gaat op zoek naar de uitdagingen en de valkuilen van de globalisering en de internationale handel. Je leert dat economische groei samenhangt met verantwoordelijkheid rond duurzaamheid, ecologie en solidariteit.
  • Je onderzoekt en beoordeelt bij dit alles de rol van de overheid.
  • Je leert logisch en kritisch te denken om economische concepten en hun onderlinge verbanden te begrijpen. Economische problemen los je op met wiskunde als steunpilaar voor deze richting en voor de hogere studies nadien (matrices, functies, afgeleiden, integralen, statistiek).

Daarnaast verwerf je ruime vaardigheden in de IT. Je leert informatie en data digitaal te beheren. Je leert op digitale wijze communiceren via een eigen ontwikkelde webstek. In het zesde jaar pas je al je verworven kennis en vaardigheden toe in een mini-onderneming. Je ontwikkelt in groep een ondernemingsconcept.

Als belangrijk verschil met de richting economie-moderne talen en economie-wiskunde is de leerstof iets minder uitgebreid voor vakken zoals Nederlands, Frans, Engels, geschiedenis en aardrijkskunde.

Voor wie is deze richting aangewezen?

  • Je bent geboeid door bedrijfseconomische thema’s en verkent daartoe verschillende managementdomeinen. Je vindt het interessant om de financiële cijfers van een bedrijf boekhoudkundig te verwerken en te interpreteren.
  • Je hebt een brede belangstelling in de (economische) actualiteit. Je houdt ervan te bestuderen hoe de mens als individu maar ook de samenleving in zijn geheel in de materiële behoeften voorziet en daarbij de schaarse middelen het best inzet. Je denkt graag na over welke rol de overheid daarin kan of moet spelen. Thema’s als globalisering, overheidssubsidies, duurzaamheid, ongelijkheid en economische groei zijn voor jou boeiende onderwerpen.
  • Je zet graag wiskundige vaardigheden in, hanteert wiskundig abstracte concepten en gebruikt ze bij het oplossen van problemen. Cijfers en grafieken schrikken jou niet af.
  • Je maakt graag gebruik van de computer om opdrachten op te lossen.

      

Meer informatie vind je in onze brochure voor de derde graad.