Welzijnswetenschappen

Inhoud

Je combineert een brede algemene vorming met de kernvakken in deze richting: filosofie, toegepaste sociale en gedragswetenschappen (incl. een onderdeel (ortho)pedagogie), statistiek en natuurwetenschappen (met vooral anatomie en fysiologie en een beperkt pakket chemie). De leerinhouden vertrekken sterk vanuit concrete maatschappelijke voorbeelden uit de samenleving, gezondheid en welzijn.

  • Je ontwikkelt een wetenschappelijk begrippenkader met betrekking tot sociale en gedragswetenschappen en je leert verbanden zien tussen samenleving (politiek, recht en media) en menselijk gedrag (sociologie, psychologie en pedagogiek). De mens in onze samenleving staat daarbij centraal. Je reflecteert daarover vanuit wetenschappelijke theorieën. Je hanteert menswetenschappelijke, sociaalwetenschappelijke, filosofische en natuurwetenschappelijke concepten op een abstracte manier.
  • Je filosofeert over de mens en de wereld rondom je, binnen de context van je eigen
    leefwereld, de maatschappij en welzijn.
  • Ter aanvulling daarbij wordt het vak gezondheidsleer ingericht waarbij aspecten van gezonde voeding, communicatie en mentale gezondheid aan bod komen.

Als belangrijk verschil met de richting humane wetenschappen is de leerstof iets minder uitgebreid voor vakken zoals wiskunde, Frans, Engels, geschiedenis en aardrijkskunde.

Voor wie is deze richting aangewezen?

  • Je hebt een grote belangstelling voor de mens en hoe die samenleeft.
  • Je bent in staat om vanuit de focus op een concrete context of toepassingsgebied op een analytische en wetenschappelijke manier te kijken naar mens en samenleving.
  • Je houdt ervan kritisch te reflecteren over wetenschappelijke theorieën en je kan ze toepassen op concrete casussen m.b.t. gezondheid, welzijn, onderwijs, samenleving of de eigen leefwereld.

      

Meer informatie vind je in onze brochure voor de derde graad.