Latijn – moderne talen

Inhoud

Je combineert een brede algemene vorming met een uitgebreid aanbod Latijn en een uitgebreid pakket moderne talen.

Bij Latijn verwerf je via het lezen van authentieke teksten van bijvoorbeeld Vergilius, Tacitus, Horatius, Catullus, Cicero … een dieper inzicht in de cultuur van de klassieke oudheid en latere periodes. Je krijgt inderdaad ook zicht op het gebruik van Latijn doorheen de eeuwen tot ver na het einde van het Romeinse rijk. Je bestudeert de taal als systeem vanuit een historisch en vergelijkend perspectief.

Je wordt uitgedaagd op het vlak van verschillende componenten van het wetenschapsdomein moderne talen. Je leert:

  • vlot omgaan met diverse soorten Nederlandstalige, Franse, Engelse en Duitse teksten; 
  • in het Nederlands, Frans, Engels en Duits zowel mondeling als schriftelijk vlot en doelgericht communiceren; 
  • de verschillende culturen kennen in al hun aspecten, o.a. politiek, geschiedenis, kunst, literatuur, mens en maatschappij en op die manier je kritische zin ontwikkelen; 
  • werken aan een betere en meer correcte taal aan de hand van een aantal strategieën, zoals inzicht in je eigen fouten en een beter begrip van taalregels en stijlen; 
  • communiceren in een moderne maatschappij, waarin een brede, wereldwijde communicatie steeds belangrijker wordt.

Voor wie is deze richting aangewezen?

  • Je leest graag Latijnse teksten. Je vindt het fijn om je te verdiepen in de Romeinse cultuur. 
  • Je bent verbaal-linguïstisch sterk en hebt een sterk taalgevoel. Je kan een taal op een abstracte manier analyseren en op een gestructureerde manier met talen omgaan. Je wil weten hoe taal als systeem werkt en hoe talen verband houden met elkaar. Van daaruit vind je het fijn om bij de lectuur van Latijnse teksten te zoeken naar een gepaste vertaling in het Nederlands. 
  • Je drukt je graag vlot en gepast uit in het Nederlands, Frans, Engels, en Duits en dat zowel mondeling als schriftelijk. Je werkt aan een betere en meer correcte taal. 
  • Je bent geboeid door literatuur en een analytische en literair-historische benadering van literaire teksten. Je hanteert daarbij talige en literaire concepten op een abstracte manier. Je bent geïnteresseerd in cultuur.

Meer informatie vind je in onze brochure voor de derde graad.